molen

Nieuws


Corona – COVID-19  

Het coronavirus is een flinke aanslag op onze samenleving en in het bijzonder op de door corona getroffen patiënten. Een deel van deze patiënten zal na het doormaken van de ziekte baat hebben bij adequate revalidatie in de eerste lijn.

Middels de e-learning is het voor longfysiotherapeuten mogelijk om met een leerzame cursus de nodige extra kennis op te doen om deze patiëntengroep te behandelen.
In de komende maanden zullen de longfysiotherapeuten regelmatig webinars volgen om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen, inzichten en ervaringen vanuit het veld.

Om de beste zorg voor de patiënt te waarborgen is de betrokkenheid van meerdere disciplines nodig. De coronatherapeut neemt contact op met de huisarts, diëtist en ergotherapeut in de directe omgeving van de praktijk en daarmee in de woonomgeving van de patiënt. Daarnaast kan de huisarts worden benaderd om zorg te verlenen of initiëren voor de patiënten die kampen met verwerking, psychosociale of psychische problematiek.

Fysiotherapie na COVID-19
Er zijn op dit moment nog geen effectstudies beschikbaar over de optimale revalidatie of nazorg voor patiënten met COVID-19 en hun naasten. De fysiotherapeutische revalidatie is gebaseerd op meningen van experts en literatuur over revalidatie bij andere infectieziekten (SARS, MERS e.a.). Patiënten in isolatie kunnen via eConsult benaderd worden door de long/coronafysiotherapeut. De Federatie Medisch Specialisten adviseert voor patiënten met milde klachten ontslag naar huis, met ondersteuning door huisarts, thuiszorg en revalidatie eerstelijnszorgprofessionals. De fysiotherapeutische longrevalidatie is daarbij van het grootste belang.

Niet alle patiënten met COVID-19 zullen een indicatie hebben voor fysiotherapie. Alleen patiënten met een beperkte fysieke capaciteit en/of fysieke activiteit komen in aanmerking voor fysiotherapie. Patiënten met meervoudige problematiek (fysiek, emotioneel en/of sociaal) zijn potentiële kandidaten voor multidisciplinaire revalidatie. Voor de meeste patiënten is er een indicatie voor behandeling aan huis i.v.m. de zeer lage belastbaarheid.

De eerste 6-8 weken zullen met name bestaan uit fysieke oefeningen met lage tot matige intensiteit. Het uitvoeren van de oefeningen kan eventueel onder begeleiding van de coronafysiotherapeut middels e-health, of onder begeleiding van de fysiotherapeut met adequate beschermingsmiddelen.
Na 6-8 weken wordt gekeken welke fysieke beperkingen aanwezig zijn en hier zullen de trainingsprincipes die gekend zijn bij longrevalidatie opgepakt worden.

Ook patiënten herstellende van COVID-19 moeten uiteindelijk onafhankelijk van hun fysiotherapeut hun fitheid kunnen waarborgen. Kennisoverdracht en het ontwikkelen van een actieve leefstijl bij de cliënten is dus een belangrijke opgave voor de fysiotherapeut.

Heeft u vragen omtrent longaandoeningen of zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met ons en vraag naar onze specialist op dit gebied: Marloes Cox.


        

Nieuws

 • Online een afspraak maken? 28-07-2020

  Online een afspraak maken? Sinds een tijdje kun je bij ons zelf online een afspraak maken. Je kan...

  Lees meer...

 • Stijging aantal corona besmettingen 23-07-2020

  Helaas stijgt het aantal besmette corona gevallen weer in Nederland. Blijf waakzaam op de volgende regels,...

  Lees meer...

 • Dochter Jans geboren! 15-07-2020

  Afgelopen zondagochtend zijn Marijn, Elke, Mees en Teuntje trotse papa, mama, grote broer en zus...

  Lees meer...

 • Moniek geslaagd voor haar master! 15-07-2020

  Afgelopen week heeft onze Moniek te horen gekregen dat ze geslaagd is voor haar master! Ze mag...

  Lees meer...

 • Anytime weer open! 01-07-2020

  Vanaf vandaag mag Anytime Fitness weer open! 💜Wij wensen hun weer heel veel succes en vooral veel...

  Lees meer...

 • Online afspraak 28-05-2020

  💻 Online afspraak maken?Vanaf vandaag is het mogelijk om bij ons online een afspraak in te...

  Lees meer...

 • Badlaken 13-05-2020

  We zijn gelukkig weer steeds meer aan het opschalen in de praktijk, dus dat betekent dat er ook...

  Lees meer...

 • Fysiotherapie na COVID-19 23-04-2020

  Corona – COVID-19   Het coronavirus is een flinke aanslag op onze samenleving en in het bijzonder op de...

  Lees meer...