Online Intake - Inschrijven  -  Inloggen
molen

Lympfydrainage en oedeemtherapie

Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (‘pitting oedeem’). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank. Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht slapen.
Odeem is een aandoening die goed te behandelen is door fysiotherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd. Zo behandelen wij bij Fysiotherapie Mulders onder andere mensen met:
  • lymfoedeem (na oncologische ingrepen, chemotherapie of bestraling)
  • veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie van bloedvaten)
  • traumatisch oedeem (na een ongeval)
  • oedeem na operaties (bijvoorbeeld na plaatsing heup- of knieprothese)
Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid. Het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

                                                                                                                                                                                                                                            
Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Wanneer u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit hij of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.  Enkele voorbeelden van het behandelen zijn: manuele lymfedrainage, compressietherapie, oefentherapie en lymfetaping.

Het doel van de behandelingen is de gevolgen van oedeem te verminderen en te voorkomen dat het oedeem erger wordt. Met een combinatie van verschillende therapieën kan een oedeemfysiotherapeut werken aan functieherstel. Functieverlies en infectie willen we juist voorkomen. De meeste kans van slagen is om in het beginstadium te beginnen met behandelen. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang!
 
Voor meer informatie over deze therapie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Mulders.

shutterstock 195908588                                                     


Nieuws