molen

Aandoeningen

Inhoudsopgave


Achillespeesblessure

Wat is een achillespeesblessure?
Een achillespeesblessure ontstaat in de meeste gevallen  door overbelasting. Het probleem lokaliseert  zich tussen de hiel tot ongeveer 10 centimeter erboven. Vaak komt de blessure voor bij explosieve  sporten  of sporten waarin veel sprongen voorkomen. De klachten ontstaan niet acuut, maar worden langzaam erger.
Er zijn diverse oorzaken van een achillespeesblessure mogelijk.  Hierbij is te denken aan een te snel opgebouwde training, verandering van grond (van bospad naar asfalt bijvoorbeeld) of slechte schoenen. Het kan ook voorkomen dat uw achillespees te weinig kracht heeft om intensievere training aan te kunnen.

Wat merkt u van een achillespeesblessure?
Een belangrijk symptoom is pijn ter hoogte van de achillespees, net boven die hiel. De pijn is in te delen in vijf stadia:
1. pijn na langdurige inspanning, die na een paar uur vanzelf verdwijnt;
2. pijn die tijdens de warming-up opkomt, tijdens de inspanning afneemt, en pas daarna weer terugkomt;
3. pijn tijdens en vlak na de inspanning en ’s nachts. De pijn verdwijnt pas na langdurige rust;
4. de pijn is hetzelfde als bij punt 3, alleen gaan nu ook uw prestaties achteruit;
5. constante pijn die niet meer verdwijnt, ook niet na langdurige bedrust.
Als u doortraint en de pijn negeert, wordt de blessure steeds erger en het herstel moeilijker.

Wat is de behandeling van een achillespeesblessure?
De eerste stap naar herstel is een aanpassing van de sportactiviteit, bijvoorbeeld minder of andere training. Onder begeleiding van een fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders kunt u vervolgens een  trainingsprogramma volgen dat de kuitspieren en de achillespees sterker maakt. Dat programma wordt aangepast aan uw sport en aan de belasting die daarbij hoort.


Blessure aan de meniscus

Wat is een blessure van de meniscus?
Een meniscus is een halvemaanvormige schijf die tussen het boven- en het onderbeen ligt. Er is een binnen- en een buitenmeniscus. De meniscus vangt de schokken op die ontstaan bij bijvoorbeeld springen of hardlopen en functioneert hierdoor als een soort schokbreker. De meniscus helpt ook bij het sturen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Zoals bij het draaien van het been.

Er zijn twee soorten meniscusletsel: degeneratief of acuut. Bij degeneratief letsel gaat de kwaliteit van de meniscus langzaam achteruit. Uiteindelijk ontstaat een scheurtje of laat er een flapje los.
Bij acuut letsel komt er ineens te veel kracht op de meniscus te staan. Daardoor ontstaat er een scheur. Vaak gaat dit letsel samen met beschadigingen aan de binnen- of buitenband en de voorste kruisband. Zulke blessures ontstaan vaak bij sporten als voetbal, volleybal en hockey. De knie verdraait dan als het ware.

Wat zijn de symptomen van een blessure van de meniscus?

Bij een blessure van de meniscus is de knie vaak instabiel. Ook komen er zogenaamde slotklachten voor. U heeft dan het idee dat uw knie op slot springt waardoor u hem niet meer kunt bewegen. De knie doet pijn, vooral als u hurkt. De eerste uren nadat de blessure is ontstaan wordt de knie dik.

Wat is de behandeling van een blessure aan de meniscus?
Een blessure aan de meniscus kan op twee manieren behandeld worden. De keuze voor één van de technieken is afhankelijk van het natuurlijke herstel en de schade aan de meniscus.
De eerste manier noemen we een conservatief beleid. Met kracht- en stabiliteit oefeningen zorgt de fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders dat uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt. Hierbij maken we gebruik van het natuurlijk herstelmechanisme van uw lichaam.
Optie twee is een operatie. Tijdens een scopie (kijkoperatie) zal de orthopedisch chirurg de meniscus hechten of de niet meer te repareren schade wegknippen. Hij probeert altijd zoveel mogelijk van de originele meniscus te behouden.
De revalidatie hiervan duurt zes weken tot zes maanden. Dat is afhankelijk van de operatietechniek. Na de operatie maakt u uw knie weer soepel, sterk en stabiel met oefeningen onder begeleiding van uw fysiotherapeut.


COPD

Wat is COPD?
COPD is een chronische longziekte. De afkorting staat voor Chronic Opstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Bij COPD zijn de longen beschadigd. Hierdoor kunt u moeilijker ademen en heeft u minder energie.

COPD is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis en Longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen (bronchiën) van uw luchtpijp naar de longen chronisch ontstoken. Hierdoor maakt u meer slijm aan en is ademen lastiger.

Bij longemfyseem gaan de longblaasjes langzaam kapot. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt en dat u de afvalstoffen weer kunt uitademen. Dit wordt moeilijker naarmate er steeds minder longblaasjes zijn. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Wat zijn de klachten bij COPD?
Wanneer u COPD heeft, kunt u benauwd zijn tijdens inspanning, veel hoestbuien hebben, slijm ophoesten, kortademigheid ervaren of vermoeid zijn en weinig spierkracht of gewichtsverandering hebben. Hierdoor bent u geneigd om minder te gaan bewegen. Dit is juist het omgekeerde van wat u zou moeten doen.

Wat is de behandeling bij COPD?
De behandeling bestaat uit het verbeteren van de conditie en de spierkracht van het lichaam. U bent hierdoor minder benauwd, krijgt meer uithoudingsvermogen en er wordt u geleerd hoe u verantwoord beweegt. Voordat u begint met trainen stelt de fysiotherapeut u een aantal vragen en krijgt u een klein lichamelijk onderzoek. Aan de hand hiervan maakt de fysiotherapeut een trainingsprogramma. Hierin staan de behandel doelen, die u vooral ook zelf goed moet aangeven. Deze doelen zullen erop gericht zijn om uw algehele fitheid en uithoudingsvermogen te verbeteren, vooral de dagelijkse activiteiten waar u moeite mee heeft komen aan bod.  


Diabetes

Wat is diabetes?
Dit wordt ook wel suikerziekte genoemd. Wanneer je diabetes hebt betekent dit dat het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dit kan doordat het lichaam niet goed reageert op het hormoon insuline. Ook kan het zijn dat er te weinig of zelfs geen insuline aanwezig is in het lichaam.

Je hebt 2 types van diabetes. Bij type 1 vernielt het afweersysteem van het lichaam de insuline. Mensen met type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is.

Bij type 2 is er een tekort aan insuline in het lichaam en reageren ze daar ook niet goed meer op.

9 op de 10 mensen hebben type 2 diabetes.

Wat zijn de klachten bij diabetes?
Mensen met type 1 diabetes kunnen last hebben van veel dorst en veel plassen, afvallen zonder bekende reden, ziek en beroerd voelen, veel of juist helemaal geen honger hebben, wazig zien of misselijk zijn en overgeven.

De mogelijke klachten bij type 2 diabetes kunnen zijn: vaak dorst en veel plassen, veel moe zijn, last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel of slecht zien, slecht genezende wondjes, kortademigheid of pijn in de benen met lopen of infecties die vaak terugkomen zoals blaasontsteking.

Wat kan fysiotherapie betekenen bij diabetes?
Ook voor mensen met diabetes is bewegen gezond. Het kan zijn dat de glucosespiegel erg schommelt wanneer u zich inspant. Hierdoor kunt u meer of juist minder gaan bewegen.

Fysiotherapie kan ervoor zorgen dat u een actieve levensstijl krijgt. Hierdoor verbetert de conditie en beweegt u makkelijker.  


Duizeligheid

Wat is duizeligheid?
Het is lastig om te omschrijven wat duizeligheid precies is. Meestal voelt u zich vreemd in de ruimte waarin u zich bevindt. Het lijkt alsof de ruimte beweegt. In het echt is dat natuurlijk niet zo. Er zijn veel verschillende vormen van duizeligheid. De fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders kan twee vormen daarvan behandelen. Namelijk BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) en Dizziness.

BPPD
Bij Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid krijgt u aanvallen van duizeligheid. Die aanvallen komen vooral voor als u van positie verandert. U gaat bijvoorbeeld zitten nadat u gelegen heeft of u draait zich om in bed. Deze vorm van duizeligheid ontstaat als de oorsteentjes in het binnenoor losraken. Dat verstoort de manier waarop u bewegingen van uw hoofd waarneemt. Deze storing zorgt voor duizeligheid.

Dizziness
Bij Dizziness heeft u een licht gevoel in het hoofd. Dat gevoel kan ontstaan als de nekwervels niet helemaal goed bewegen. Een andere naam voor Dizziness is dan ook Cervicogene Duizeligheid.

Wat merkt u van duizeligheid?
BPPD:
Korte, heftige aanvallen van duizeligheid. Meestal duren deze aanvallen niet langer dan een minuut. De aanvallen komen vaak op als u zich omdraait in bed, omhoog kijkt of bijvoorbeeld van een liggende stand gaat zitten.

Dizziness:
Bij Dizziness voelt u zich licht in het hoofd. De duizeligheid is constant, maar niet zo heftig. Vaak heeft u ook nekpijn en kunt u uw hoofd niet goed draaien.

Wat kunnen we doen aan duizeligheid?
Onze manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van BPPD en Dizziness. De behandeling van BPPD bestaat uit het aanleren van een specifieke oefening die duizeligheid verhelpt. Heeft u last van Dizziness? Dan kan de manueel therapeut u behandelen met reguliere manuele therapie in combinatie met specifieke oefentherapie.


CRPS

Wat is dystrofie of CRPS?
Bij dystrofie ontwikkelt een ‘gewoon’ letsel, zoals een botbreuk, operatiewond, kneuzing of zelfs een speldenprik, zich tot een vervelende, langdurige aandoening. De symptomen als roodheid, zwelling en pijn ontstaan meestal aan het uiteinde van de ledematen. Daarna krijgt u ook steeds dichter bij de romp last van deze verschijnselen. Uiteindelijk kan dystrofie leiden tot blijvende invaliditeit.
Het is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van dystrofie. Ook weten we niet wie extra risico loopt op dystrofie.

Tegenwoordig wordt voor dystrofie steeds vaker de naam CRPS (Complex Regionaal PijnSyndroom) gebruikt.

Wat merkt u van dystrofie of CRPS?
CRPS veroorzaakt pijn aan de aangedane ledematen. Het is lastig aan te geven wat precies de plek en de aard van de pijn is. Vaak is de plek waar CRPS optreed gezwollen en anders van kleur en temperatuur dan de rest van het lichaam. Ook is het moeilijker om het aangedane lichaamsdeel te bewegen. De klachten worden erger bij of na beweging van het lichaamsdeel waar CRPS optreedt. Vaak is de plek waar de pijn zit groter dan de plek van het oorspronkelijke letsel.

Wat is de behandeling van dystrofie of CRPS?
De fysiotherapeuten van Hofmans van Benthum behandelen CRPS met een speciale therapie: PEPT ( Pain Exposure Physical Therapy). De therapie is ontwikkeld in het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. Wij waren als Fysiotherapie Mulders bij deze ontwikkeling betrokken en hebben inmiddels vijf jaar ervaring met PEPT.
We richten ons bij de behandeling niet op de pijn, maar op de functie van het aangedane been of de arm. We weten dat de pijn vermindert als het been of de arm beter gaat functioneren.

Tijdens de behandeling kan de pijn tijdelijk toenemen. Dat is vervelend, maar het kan geen kwaad. Normaal waarschuwt pijn voor schade in het weefsel. Bij CRPS is dat niet het geval. Daarbij is een ontregeling van het zenuwstelsel de oorzaak. Daarom is de tijdelijke toename van pijn acceptabel.


Claudicatio Intermittens

Wat is Claudicatio (etalagebenen)?
Bijna iedereen die ouder wordt krijgt te maken met bloedvatvernauwing of arteriosclerose. De bloedvaten worden geleidelijk minder elastisch, stug en dik. Het bloed voert vetten en kalk aan. Dat wordt aan de binnenkant van de slagader afgezet. Daardoor raakt de wand van de slagader beschadigd. Bovendien worden de bloedvaten nauwer. Uiteindelijk kan een flinke vernauwing ontstaan: een stenose.

Wat merkt u van Claudicatio (etalagebenen)?
Problemen met de bloedvaten kunnen op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Daardoor komen ze ook op verschillende manieren tot uiting. Bij etalagebenen of claudicatio intermittens, stroomt het bloed in de benen niet goed door. Hierdoor krijgen mensen pijn tijdens het lopen. De pijn gaat pas over als ze even stoppen (‘een etalage bekijken’). Sommige mensen proberen zelfs zo min mogelijk te lopen.

Wat is de behandeling van etalagebenen?
Onze fysiotherapeuten begeleiden u op zo'n manier om met Claudicatio zo lang mogelijk pijnvrij te lopen. Daarvoor krijgt u looptraining. Zo werkt u zelf aan uw herstel en kunt u een operatie uitstellen of zelfs voorkomen. Ook aan uw algehele conditie besteden de fysiotherapeuten aandacht. U krijgt begeleiding bij het verbeteren van uw conditie. Ook het krijgen en vasthouden van een gezonde leefstijl komt aan de orde.


Enkelblessure

Wat is een enkelblessure?
Wanneer je je verstapt, verkeerd terecht komt na een sprong of iemand/iets anders komt tegen je enkel aan, dan kan het zijn dat je je enkel kneust of verstuikt. Hierbij kan er letsel optreden aan de gewrichtsbanden in de enkel. Je kunt je enkel op twee manieren omslaan: met de voet naar binnen en de enkel naar buiten is inversietrauma. Hierbij kunnen je buitenste enkelbanden beschadigen. Wanneer je voet naar buiten en de enkel naar binnen gaat, wordt het een eversietrauma genoemd, hierbij kunnen de binnenste enkelbanden beschadigd raken.

Wat zijn de klachten bij een enkelblessure?
Wanneer de enkelbanden uitgerekt of (gedeeltelijk) gescheurd zijn, wordt de enkel instabiel. Na het oplopen van de blessure kan er pijn en zwelling rondom de enkel ontstaan. Ook kan er een blauwe verkleuring ontstaan.

Wat is de behandeling bij een enkelblessure?
In het begin is het belangrijk dat de voet genoeg rust krijgt. Het dragen van een goed passende stevige schoen is ook belangrijk.

Behandeling bij de fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de zwelling en pijn verminderd. Ook worden er oefeningen gedaan om de mobiliteit en de kracht te verbeteren.


Heup artose

Wat is heupartrose?
Uw heup bestaat uit een heupkom en een heupkop. De heupkom valt als het ware om de heupkop heen. Op de heupkop zit een laagje kraakbeen. Dat zorgt er onder meer voor dat de heupkop soepel in de heupkom kan bewegen. Soms verandert dit laagje kraakbeen. Het wordt bijvoorbeeld dunner of onregelmatig. Dan spreken we van artrose.

Meestal spelen er meerdere factoren een rol bij artrose. Erfelijkheid, zware belasting, overgewicht, zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten verhogen de kans op heupartrose.

Wat merkt u van heupartrose?
De voornaamste klachten bij heupartrose zijn ochtendstijfheid en pijn bij het belasten. Ook kan zitten en lopen pijnlijk zijn. Overigens heeft niet iedereen met heupartrose klachten. Sommige mensen merken er bijna niets van.

Wat is de behandeling van heupartrose?
Na een eerste onderzoek bespreken we de behandeldoelstellingen met u. Er wordt samen met u gekeken naar wat we willen bereiken met de behandeling. Daarna stellen we een behandelplan op maat op dat toewerkt naar het bereiken van uw persoonlijke doelstellingen.


Heupklachten

Wat zijn heupklachten?
Bij heupklachten heeft u pijn in of rondom uw heupen. De pijn kan ook optreden bij de liezen, de bilspier of de heupslijmbeurs. Meestal zijn heupklachten een gevolg van overbelasting.

Wat merkt u van heupklachten?
De klachten ontstaan geleidelijk en worden steeds erger. De pijn wordt heviger bij belasting. Soms kunnen de heupproblemen zelfs nachtelijke pijn veroorzaken.

Wat is de behandeling van heupklachten?
We proberen allereerst vast te stellen waardoor de heupklachten worden veroorzaakt. Dan kan de behandeling gericht worden op het wegnemen van deze oorzaak. We geven voor elke klacht gerichte adviezen en de behandelend fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders stelt een behandelplan op maat op.


Hoofdpijnklachten

Wat is hoofdpijn?
Er zijn enorm veel soorten hoofdpijn die elk hun eigen oorzaak hebben. Bij een aantal soorten kan de fysiotherapeut helpen, namelijk bij: spanningshoofdpijn, hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek (cervicogene hoofdpijn) en hoofdpijn als gevolg van kaakproblemen. Die laatste heeft een eigen pagina. Deze tekst gaat over de spanningshoofdpijn.
Spanningshoofdpijn ontstaat als er pijnpunten in de nekspieren zitten. Deze spieren zijn dan te veel of op een verkeerde manier gebruikt. Daardoor komt er een te hoge spanning op.
Bij hoofdpijn als gevolg van een aandoening in de nek kunnen de gewrichten hoog in de nek niet goed bewogen worden. Daardoor ontstaat hoofdpijn.

Wat merkt u van spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn?
Bij spanningshoofdpijn heeft u last van een drukkende, knellende pijn, meestal aan beide kanten van het hoofd. De pijn is gering tot matig en wordt niet erger als u zich inspant. U kunt enkele minuten tot enkele dagen aaneengesloten last hebben van deze pijn.
Cervicogene hoofdpijn zit meestal aan één kant. U kunt aan diezelfde kant een pijnlijke arm hebben. De pijn zit aan de achterkant van uw hoofd en kan doortrekken naar uw ogen. Als u beweegt of van houding verandert wordt de hoofdpijn erger. Het is geen ‘kloppende’ hoofdpijn.

Wat is de behandeling van spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn?
Bij spanningshoofdpijn proberen we de spanning te verlagen door massage, het oprekken van de spieren of met een speciale therapie: de triggerpoint therapie.
De behandeling van cervicogene hoofdpijn richt zich op het weer beweeglijk maken van de gewrichten in de nek en tussen de schouderbladen.

In beide gevallen bestaat de behandeling daarnaast uit het trainen van de diepe nekspieren en houdingsinstructies om herhaling te voorkomen. Ook geeft de fysiotherapeut ergonomische adviezen.


Kaakklachten

Wat zijn kaakklachten?
Kaakklachten zijn klachten die te maken hebben met het kauwstelsel. Dit stelsel bestaat uit het kaakgewricht, het gebit en de kauwspieren. Kaakproblemen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren. Denk aan tandenknarsen, nagelbijten, kaakklemmen, lipbijten, wangbijten, kauwgum kauwen, penbijten of het persen van de tong tegen het gehemelte. Ook stress kan een rol spelen.
Soms veroorzaakt het kaakgewricht klachten. In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijf die kan verschuiven en het gewricht blokkeren. Gebitsproblemen en een slecht zittend gebit kunnen ook zorgen voor kaakklachten.

Wat merkt u van kaakklachten?
Bij kaakklachten voelen uw kaakspieren en kaakgewricht vaak pijnlijk of vermoeid. U kunt uw mond niet helemaal open sperren en soms hoort u krakende of knappende kaakgewrichten. Ook pijnlijke tanden, oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen symptomen van kaakklachten zijn. Soms heeft u last van gebitsslijtage.

Wat is de behandeling van kaakklachten?
De fysiotherapeut of manueel therapeut van Fysiotherapie Mulders analyseert uw klachten. U krijgt adviezen, bijvoorbeeld over hoe u tandenknarsen kunt voorkomen. U leert uw mond te ontspannen.
Daarnaast maakt hij de overbelaste kaakspieren los met een speciale therapie, de triggerpoint therapie. Als het kaakgewricht niet goed werkt wordt het weer beweeglijk gemaakt. Ook krijgt u oefeningen mee voor thuis om te voorkomen dat de problemen terugkomen.


Knie artrose

Wat is knie-artrose?
Knie-artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht dunner of onregelmatig wordt. De oorzaak is meestal een samenstel van meerdere factoren. Erfelijkheid, zware belasting, overgewicht, verrichten van zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten kunnen allemaal een rol spelen.

Wat merkt u van knie-artrose?
Niet iedereen met knie-artrose heeft klachten. Wie wel klachten ervaart, heeft meestal last van ochtendstijfheid en pijn bij belasting. De bewegingsvrijheid neemt af en dagelijkse activiteiten kunnen een probleem gaan vormen.

Wat is de behandeling van knie-artrose?
Bij de behandelingen van knie-artrose krijgt u advies over hoe u in het dagelijks leven het beste met knie-artrose om kunt gaan. Daarnaast doet u oefeningen om het spierkorset van de bovenbeenspieren sterker te maken en het kniegewricht beweeglijk te houden.


Knie-blessure

Wat is een knie-blessure?
Bij een knieblessure is er letsel ontstaan aan het kniegewricht. Dit kan komen door een verdraaiing, een onverwachte beweging, of door overbelasting. Vaak ontstaan de klachten tijdens het sporten.
In de knie kunnen de banden scheuren, de meniscus beschadigen, het kapsel of kraakbeen beschadigen, de knieschijf kan uit de kom raken of er breekt een botdeel door bijvoorbeeld een harde tackle.

Wat zijn de klachten bij een knieblessure?
De klachten zijn erg afhankelijk van waar de oorzaak zich bevindt.

Bij een beschadiging van de meniscus  wordt de knie vaak geleidelijk aan dik en is de beweeglijkheid beperkt. Ook kunt u een krakend gevoel hebben in de knie.

Wanneer er een breuk in de knie zit heeft u veel pijn en is het vaak onmogelijk om op het been te staan. De knie wordt dik en met bewegen hoort u het kraken.

Bij een gescheurde knieband kan de kruisband, de binnenste of buitenste knieband (gedeeltelijk) gescheurd zijn. De stabiliteit in de knie is verminderd tijdens het lopen. Vaak wordt de knie niet heel dik en doet het niet zoveel pijn.

Bij het uit de kom schieten van de knieschijf gaat de knieschijf vaak naar de buitenzijde van de knie. Door de spanning in de pezen en spieren gaat de knieschijf naar de plek met de minste weerstand. Als de knieschijf uit de kom schiet gaat dit vaak gepaard met andere breuken en afgescheurde banden.

Bij pijn rond en achter de knieschijf is er vaak een overbelasting van de spier- en peesaanhechtingen. Overbelasting aan de onderzijde van de knie wordt ook wel jumpersknee genoemd. Als de pijn achter de knieschijf zit, dan is er sprake van ‘patellofemoraal pijnsyndroom’. Hierbij is de oorzaak vaak dat de knieschijf niet goed functioneert.

Buiten bovenstaande klachten kunt u pijn hebben in de knie met bewegen, een belemmering hebben met strekken of buigen van de knie, zwelling hebben van het kniegewricht, een warme knie hebben, het gevoel hebben dat het knie ‘op slot’ zit, krachtverlies hebben of een omvangsverschil in de bovenbenen.  

Wat is de behandeling bij een knieblessure?
De behandeling bij de fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders houdt in dat er eerst goed wordt gekeken naar waar de oorzaak vandaan komt. Aan de hand daarvan kan er een behandelplan worden opgesteld. Oefeningen kunnen inhouden dat de spieren sterker worden gemaakt of het goed functioneren van de knieschijf. Samen met de therapeut wordt er gerevalideerd zodat het dagelijks leven weer opgepakt kan worden en het sporten weer wordt hervat.


Nekklachten

Wat zijn nekklachten?
Er zijn verschillende soorten nekklachten. Het kan zijn dat er klachten zijn door problemen van de nekgewrichten, klachten met uitstraling naar de arm, nekklachten na een whiplash of nekklachten als gevolg van spierspanning of artrose. De meest voorkomende klacht is een zeurende pijn en stijfheid in de nek en schouders.

Klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Als ze geleidelijk ontstaan, dan kunnen weinig afwisseling in houding en weinig beweging de oorzaak zijn. Een verkeerde of eenzijdige belasting, artrose, spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht kunnen ook de oorzaak zijn van de nekklachten.

Plotselinge oorzaken kunnen komen door bijvoorbeeld een verkeersongeval (zie whiplash), een verkeerde beweging, slaaphouding of verdraaiing of een infectie aan het oor of de luchtwegen.

Wat merkt u bij nekklachten?
De symptomen zijn sterk afhankelijk van waar de oorzaak zit. Klachten die u kunt hebben zijn: een zeurende pijn of stijfheid in de nek of pijnlijke schouders. Soms straalt de pijn uit naar één of beide armen en kan er sprake zijn van tintelingen, een doof gevoel of krachtverlies. Ook hoofdpijn, migraine en duizeligheid kunnen voorkomen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten. De fysiotherapeut zal u onderzoeken en stelt daarna samen met u een behandelplan op. Een behandeling kan inhouden dat de nekwervel worden gemobiliseerd, massage van de spieren, oefeningen ter stabilisatie van de nek, houdingsadviezen of ergonomische adviezen.


Nieuwe heup

Wat is een nieuwe heup?
Als u een nieuwe heup heeft is het heupgewricht in zijn geheel of gedeeltelijk vervangen door een prothese. Dit kan bijvoorbeeld zijn gebeurd omdat u al enige tijd last heeft van artrose (slijtage) in de heup. Ook kan het zijn dat de heup gebroken is geweest.

Een nieuwe heup krijgt u niet zomaar, dit is altijd in overleg met de orthopeed. In overleg met hem wordt er besloten of u een nieuwe heup krijgt of niet.

Wat merkt u van een nieuwe heup?
Als u uit het ziekenhuis komt kunt u meestal weer zelfstandig lopen (al dan niet met een hulpmiddel), in en uit bed en stoel komen en traplopen indien nodig.
Na ontslag heeft u vaak wel nog pijnklachten rondom de heup, hiervoor krijgt u pijnstillers. Verder gaat het bewegen nog niet helemaal soepel en kan de heup wat stijf zijn.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
De fysiotherapeut kan u tips geven over het lopen, maar ook over in en uit bed komen. Verder zal er gekeken worden naar welke activiteiten (nog) niet zo goed gaan. De therapie zal zich voornamelijk gaan richten op looptraining (met en zonder hulpmiddel), spierversterkende oefeningen en functioneel gericht.

Het is mogelijk dat de therapeut de eerste behandelingen bij u aan huis komt. Zodra u naar de praktijk kunt komen behoeft dit de voorkeur.


Nieuwe knie

Wat is een nieuwe knie?
Als u een nieuwe knie heeft is het kniegewricht geheel of gedeeltelijk vervangen door een prothese. Dit kan bijvoorbeeld zijn gebeurd omdat u al enige tijd last heeft van artrose (slijtage) in de knie. Ook kan het zijn dat de knie gebroken is geweest.

Een nieuwe knie krijgt u niet zomaar, dit is altijd in overleg met de orthopeed. In overleg met hem wordt er besloten of u een nieuwe knie krijgt of niet.

Wat merkt u van een nieuwe knie?
Wanneer u uit het ziekenhuis komt kunt u meestal weer zelfstandig lopen (al dan niet met een hulpmiddel), in en uit bed of stoel komen en indien nodig traplopen. Na ontslag heeft u vaak wel nog pijn aan het knie, hier heeft u pijnstillers voor gekregen. Verder beweeg het knie nog niet soepel, kan het knie stijf aanvoelen en ook wat dikker zijn.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut kan u tips geven over het lopen, maar ook over in en uit bed komen. Verder zal er gekeken worden naar welke activiteiten (nog) niet zo goed gaan. De therapie zal zich voornamelijk gaan richten op looptraining (met en zonder hulpmiddel), spierversterkende oefeningen en functioneel gericht.

Het is mogelijk dat de therapeut de eerste behandelingen bij u aan huis komt. Zodra u naar de praktijk kunt komen behoeft dit de voorkeur.

Overgewicht en obesitas

Wat is overgewicht?
Wanneer iemand overgewicht heeft gaat dit om gezondheid en niet om schoonheid. De kledingmaat zegt niet alles. Een belangrijke maat om overgewicht te meten is de Bode Mass Index (BMI). De BMI berekent de verhouding tussen lengte en gewicht. Als het BMI tussen de 20-25 zit heeft u een gezond gewicht. Zit het tussen de 25 en 30 dan is er sprake van overgewicht. Wanneer het BMI boven de 30 uitkomt is er sprake van obesitas. Bij obesitas is er zo’n overmaat van verstapeling in het lichaam dat er gezondheidsrisico’s ontstaan. Bij langdurig overgewicht kunnen er op den duur gezondheidsproblemen optreden.

Wat is de oorzaak van overgewicht en obesitas?
Overgewicht kan ontstaan als er geen balans is tussen de energie-opname en het energieverbruik. Dit wil zeggen dat er meer energie in het lichaam komt dan er wordt verbruikt. Energie wordt verbruikt bij alle actieve lichaamsactiviteiten zoals werken, sporten en wandelen.

Ook kan het zijn dat de energiebalans verstoort is door erfelijke, psychosociale en omgevingsfactoren.

Wat is de behandeling bij overgewicht en obesitas?
De fysiotherapeut kan u helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Hierbij vermindert uw lichaamsgewicht en vergroot u uw fitheid en verminderen de gezondheidsrisico’s.


Rugklachten

Wat zijn rugklachten?
Rugklachten worden ingedeeld in twee categorieen.

Specifieke lage rugklachten: deze klachten hebben een specifieke oorzaak zoals een breuk, tumor, verschuiving van een wervel of een hernia.

A-specifieke lage rugklachten: hierbij is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Dit komt het meeste voor en wordt ook wel lumbago of spit genoemd. De oorzaak is vaak erg lastig om aan te geven. Wel is het zo dat het vaak te maken heeft met een dysfunctie van spieren, banden, gewrichten en zenuwen.

Rugklachten kunnen ontstaan door persoonlijke factoren zoals lichaamsbouw, gewicht, stressfactoren, roken, algehele conditie van het lichaam of menstruatie. Ook kan de oorzaak zich bevinden in het werk. Als u fysiek zwaar werk doet zoals tillen in combinatie met draaien, veel zitten/staan of lopende band werk doet heeft u een grotere kans op rugklachten. Ook is ontevredenheid met het werk een factor die rugklachten deels verklaart.

Wat merkt u van rugklachten?
BIj rugklachten heeft u pijnklachten in de rug. Deze pijn kan uitstralen naar een of beide billen of benen. Ook kan de rug stijf aanvoelen, tintelingen, krachtsverlies of verminderd gevoel in een of beide benen hebben.

Wat is de behandeling van rugkalchten?
De fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders kan u informatie en advies geven over uw houding, tillen en de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten. Een massage helpt tegen de pijnlijke spieren. Ook zorgt de therapeut ervoor dat de beweeglijkheid van de gewrichten weer optimaal wordt.

De behandeling bestaat voor een groot deel uit oefeningen. De oefeningen zijn gericht op mobiliteit, balans, houding en kracht. Deze oefeningen doet u in de praktijk maar ook zult u ze thuis moeten doen. De fysiotherapeut ondersteunt u en helpt u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van de dagelijkse activiteiten.


Schouderklachten

Wat zijn schouderklachten?
Schouderklachten kunnen door meerdere dingen worden veroorzaakt. De meest bekende is een slijmbeursontsteking en peesirritatie. Vaak is overbelasting de boosdoener. Ook kunnen ongevallen de oorzaak van de schouderklachten zijn.

Wat merkt u van schouderklachten?
De klachten ontstaan vaak geleidelijk aan. Meestal heeft u pijn in en rondom het schoudergewricht, deze kan uitstralen naar de arm. Ook kan de schouder stijf zijn en kunt u tintelingen in de arm, hand en vingers hebben.

Wat is de behandeling van schouderklachten?
Als u bij de fysiotherapeut komt onderzoekt hij u eerst. Aan de hand van de uitslagen worden er behandeldoelen opgesteld. Dit is altijd in samenspraak met u.
Behandeling kan inhouden dat de spieren optimaal werken en dat de bewegingen in en rondom de schouder soepel verlopen.


Sportblessure

Wat is een sportblessure?
In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 4,7 miljoen sporters die geblesseerd raken tijdens het sporten. Deze blessures kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een valpartij, maar ook geleidelijk aan kunnen klachten ontstaan zoals overbelasting.

Wat zijn de klachten bij een sportblessure?
De klachten zijn erg variërend, maar ze komen er allemaal op neer dat er niet meer gesport kan worden zonder klachten.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut zal zich ten eerste gaan richten op het getroffen gewricht. Ondertussen worden de andere gewrichten bijgehouden zodat deze niet teveel verzwakken.
Zodra het getroffen gewricht weer is hersteld gaat de fysiotherapeut gericht met u oefenen door zoveel mogelijk de sport uit te voeren. Hierbij kan er in de sportzaal of op het voetbalveld worden getraind.

Tenniselleboog of tennisarm


Wat is een tenniselleboog of tennisarm?
Bij een tenniselleboog of tennisarm is er een ontsteking bij het buitenste uitsteeksel van de elleboog. De peesaanhechting aan het buitenste uitsteeksel is geïrriteerd en dus pijnlijk.

De ontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Dat kan een eenmalige zware belasting zijn zoals tuinieren of tennissen. Het kan ook komen door licht, langdurige belasting zoals inpakwerk en veel werken met een muis.

Wat merkt u van een tenniselleboog of tennisarm?
Vaak heeft u pijn aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn straalt vaak uit richting de onderarm, pols of hand. De pijn kan optreden als u bijvoorbeeld iemand een hand geeft of iets oppakken met een gestrekte arm. Als u dan de elleboog een aantal keer beweegt zakt de pijn weer een beetje.

Wat is de behandeling van een tennisarm of tenniselleboog?
De tenniselleboog of tennisarm wordt behandeld door middel van een soort massage. Ook krijgt u oefeningen mee om thuis te doen. Vaak zijn de klachten na een aantal keren al verdwenen.

Voetklachten

Wat zijn voetklachten?
De voeten worden veel gebruikt gedurende het dagelijks leven. Ze krijgen vaak veel te verduren. Ze hebben een complexe anatomie en zijn daarom snel kwetsbaar voor overbelasting en instabiliteit.
Voorbeelden van enkele voetklachten kunnen zijn: hielspoor, ontsteking aan de achillespees, doorgezakte enkels, gewrichtspijn of pees en bandenpijn.

Wat merkt u van voetklachten?
Vaak heeft u pijn in of rond de voet. Dit kan oppervlakkig zijn maar ook in de voet. De klachten kunnen met staan al optreden, maar ook pas met lopen.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut van Fysiotherapie Mulders gaat bij de eerste behandeling eerst een analyse maken van uw klachten. Er wordt gekeken hoe de klachten zijn ontstaan en welke persoonlijke kenmerken daarbij een rol spelen. Op basis van de analyse en een lichamelijk onderzoek wordt er samen besloten hoe de behandeling gaat verlopen. Gedurende de behandeling kunt u voor een gerichte behandeling door worden gestuurd naar de manueel therapeut of de podotherapeut.


Voorste kruisband blessure

Wat is een blessure aan de voorste kruisband?
De voorste kruisband is een sterke band in het midden van de knie. Hij voorkomt dat het onderbeen te ver naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen. De kruisband is enorm belangrijk voor de stabiliteit van de knie, vooral voor mensen die intensief sporten.

Letsel aan de voorste kruisband ontstaat als de knie gemakkelijk kan verdraaien. Meestal bij contactsporten zoals voetbal, basketbal en handbal maar ook bij skiën. De knie maakt een onverwachte, bijna altijd draaiende beweging. Daarbij wordt de kracht op de voorste kruisband te groot wordt zodat hij beschadigt. In een aantal gevallen raken hierbij ook nog andere delen van de knie geblesseerd, vooral de binnenband en de binnenmeniscus (zie ook meniscusletsel).

Wat zijn de symptomen van een blessure aan de voorste kruisband?
Als uw voorste kruisband geblesseerd is, merkt u dat uw knie instabiel wordt. Meteen na het ontstaan van de blessure wordt de knie dik. In de meeste gevallen is de knie ook pijnlijk. Dat hangt af van de schade in de rest van de knie.

Wat is de behandeling van een blessure van de voorste kruisband?
Er zijn twee manieren om letsel aan de voorste kruisband te behandelen. De keuze daarvoor hangt af van uw leeftijd en het activiteitenniveau dat u uiteindelijk weer wilt bereiken.
De eerste mogelijkheid is een conservatief beleid. Met oefeningen maken we uw knie weer zo sterk en stabiel mogelijk.
Optie twee is het operatieve beleid. Hierbij maakt de orthopedisch chirurg een nieuwe kruisband van pezen uit uw been. De revalidatie hiervan duurt doorgaans zo’n negen maanden. Daarbij maakt u onder begeleiding van uw fysiotherapeut uw knie weer soepel, sterk en stabiel.


Whiplash

Wat is een whiplash?
Een whiplash is een letsel aan de nek en/of rug waarbij het hoofd krachtig voor en achteruit bewogen wordt. De beweging kan vergeleken worden met de beweging van het uiteinde van een zweep. Een whiplash kan ontstaan door bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een duik in ondiep water of tijdens het sporten.

Wat voor klachten heeft u bij een whiplash?
De klachten ontstaan vaan direct na het ongeluk of een paar dagen daarna. De klachten kunnen zijn: nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieverlies, dubbel zien, stijfheid in de nek, rugpijn, vermoeidheid of pijn in één of beide armen.

De spieren en banden in de nek zijn erg sterk, vaak wordt er dus geen aantoonbare schade gevonden. Waar de klachten exact vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt het doordat de nek door de krachten van het ongeluk is overbelast en daardoor tijdelijk ontregeld is.

Wat is de behandeling bij een whiplash?
Vaak herstelt een whiplash uit zichzelf en bent u binnen 6 weken weer aan het werk. Mochten de klachten aanhouden dan kan de fysiotherapeut u verder helpen. De therapeut geeft u advies en begeleiding over beweging en dosering op een dag.

Verder kan de behandeling bestaan uit het mobiliseren van de nek en rugwervels. Hierbij is het ook van belang om de spieren in optimale conditie te houden.

Nieuws

 • Nieuwe inrichting van de praktijk! 08-04-2021

  Het werd tijd voor een upgrade van onze praktijk! Daarom hebben wij sindskort de praktijk wat meer...

  Lees meer...

 • Stagiaire Melissa 01-03-2021

  𝗪𝗲𝗹𝗸𝗼𝗺 𝗠𝗲𝗹𝗶𝘀𝘀𝗮! Misschien heb je haar inmiddels al gespot in onze praktijk: Melissa Elbers, onze...

  Lees meer...

 • Coronarevalidatie 01-03-2021

  Fysiotherapie bij herstel na COVID-19  Het coronavirus kan een grote impact hebben op uw conditie...

  Lees meer...

 • Openingstijden zaterdagen 19-02-2021

  Vanwege de lockdown zijn wij op zaterdagen voorlopig alleen geopend op afspraak. Hierdoor zijn wij...

  Lees meer...

 • Extra maatregelen 01-10-2020

  Per 1 oktober hanteren wij de volgende maatregelen:- Onze medewerkers dragen een mondkapje in de...

  Lees meer...

 • Online een afspraak maken? 28-07-2020

  Online een afspraak maken? Sinds een tijdje kun je bij ons zelf online een afspraak maken. Je kan...

  Lees meer...